Inspirator Charles Rennie Mackintosh

3 april 2013 10:51
Helder, elegant, verticale lijnen en een tikkeltje excentriek: het zijn enkele stijlkenmerken van de Schotse architect Charles Rennie Mackintosh (1868-1928). Veel van zijn ontwerpen, zowel voor interieur als exterieur, vormen voor Art Deco Webwinkel een grote inspiratiebron.

Arts-and-craftsbeweging

Mackintosh wordt gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van de Arts-and-craftsbeweging, een kunststroming uit de laatste helft van 19e eeuw in Engeland. De Arts-and-craftsbeweging ontstond als reactie op de industrialisatie en de daarbij horende massaproductie en had als doel kunst en ambachtswerk met elkaar te verbinden. Stilistische, lineaire vormen, geïnspireerd op de natuur waren kenmerkend voor deze stroming of beweging. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit de Arts-and-craftsbeweging de kunststijlen Jugendstil en Art Nouveau zijn ontstaan. 

Architect én ontwerper

Charles Rennie Mackintosh richtte samen met drie andere kunstenaars de kunstenaarsgroep The Four op, ook wel The Glasgow Four genoemd. Mackintosh ontwierp gebouwen, maar ook meubels. In Glasgow bevinden zich prachtige architectonische objecten die van top tot teen door Mackintosh zijn ontworpen. De beroemde stilistische roos in combinatie met het heldere verticale lijnenspel is onlosmakelijk met Mackintosh verbonden. The Glasgow Four was geïnspireerd door Keltische mystiek, het lijnenspel van Jan Toorop, maar ook door Schotse neogotiek (bron: architectenweb.nl). Deze verscheidenheid aan inspiratiebronnen maakt het werk van Charles Rennie Mackintosh indrukwekkend, uniek en van tijdloze klasse. 

Sieraden, textiel en woondecoraties

De invloed van Mackintosh is duidelijk aanwezig in de collectie sieraden, textiel en woonaccessoires van Art Deco Webwinkel. De Mackintosh stijlroos is een terugkerend motief in deze items. Prachtige armbanden, oorbellen, broches, tinnen fotolijsten, sierkussens en gordijn- en meubelstoffen zorgen ervoor dat het voor iedere Art Nouveau liefhebber mogelijk is om het interieur onder te dompelen in Mackintosh stijl. De snelste manier om alle artikelen die geïnspireerd zijn op de kunstwerken van Mackintosh te zien, is door Mackintosh in te vullen in het zoekveld rechts bovenin en op het loepje te klikken.

Nog leuker is het om door de verschillende categorieën te bladeren en zelf de Mackintosh invloeden te ontdekken...