De kracht van iriserend glas

15 februari 2019 10:30
Iedereen kent de glaskunst van Louis Comfort Tiffany: de talloze stukjes glas in de meest betoverende vormen en kleuren. Tiffany is verantwoordelijk voor het uitvinden van favrile glas, ofwel iriserend glas. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.

Iriserend glas

De beroemde glaskunstenaar (1848-1933) heeft de kijk op glas voor altijd veranderd. Door talloze proeven met combinaties van metaaloxides maakte Tiffany het mogelijk om iedere kleurgradatie te creëren en geweldige kleureffecten te behalen. Hierdoor ontstaat een prachtig regenboogeffect, wat vaak ook te zien is bij zeepbellen. Iriserend glas was ontstaan! Het markeerde een belangrijke ontwikkeling in de Art Nouveau periode.  

In 1894 vroeg Louis Comfort Tiffany een patent aan voor zijn speciale glas. Het eerste glas werd in 1896 in Queens, New York, geproduceerd. In 1900 liet Tiffany zijn Favrile glas zien op de beroemde Paris Exposition. 

Sfeerbeeld.   Zeepbellen. Foto: Unsplash

Sfeerbeeld.

Geweldige te combineren

Door de verschillende nuances in het glas en de diverse kleurschakeringen is het glas kleurrijk en vrolijk. Het glanzende effect in de waaier aan kleuren zorgt ervoor dat het glas bij verschillende woonstijlen past. Van bohemien tot chic en van modern tot minimalistisch! Met een accessoire van iriserend glas laat je een creatieve en originele indruk achter.

Ook fan van het prachtige regenboogeffect van iriserend glas? Bij Art Deco Webwinkel zijn veel producten te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar de bijzondere Art Nouveau vaas Selone en de Art Nouveau vaas Feathers. De bolvaas en cilindervaas Luster turquoise zijn ook oogstrelend. Deze vazen zijn niet van glas, maar van keramiek. Door lusterglazuur is het mooie iriserende effect bereikt.

 Art Nouveau Vaas Feathers Art Nouveau Vaas SeloneCilindervaas Luster Turquoise

1. Art Nouveau vaas Feathers, 2. Art Nouveau vaas Selone en 3. Cilindervaas Luster turquoise.