Glassculpturen

21 januari 2015 13:31
Kunstzinnig glas heeft iets magisch. De ambachtelijke manier waarop dit kwetsbare materiaal wordt vervaardigd, de kleuren die op steeds verrassende wijze in het glas geblazen zijn en de uitstraling van het glasobject die verandert met het licht van de dag of het seizoen.

Kleuren en glas

In de collectie van Art Deco Webwinkel zijn schitterende sculpturen van glas te vinden met diverse onderwerpen: mensfiguren, dierfiguren en abstracte objecten.  De meest prachtige kleuren geven het glasobject de uitstraling die bij de vorm past: rustige aardetinten of in het oog springende  heldere kleuren. De mooie kleuren van de glazen sculpturen ontstaan door de toevoeging van oxiden van elementen zoals ijzer, mangaan, kobalt en koper. Deze kleuren komen steeds in verschillende hoeveelheden op verschillende plaatsen in het glas terecht. Elk object is hierdoor uniek.

Licht en glas

De kleur en helderheid van het glas komen prachtig tot hun recht wanneer het licht ermee speelt. Positioneer een sculptuur zo dat licht door bijvoorbeeld een raam op het sculptuur valt. Hierdoor ontstaan de meest bijzondere effecten. Vooral in het najaar en de winter, wanneer roze, paarse en oranje kleurschakeringen de hemel kleuren wordt een glasobject extra mooi belicht.

Ambacht en glas

Een glassculptuur is een kunstzinnig cadeau dat zeker een bepaald gevoel oproept. Een kunstwerk om lang naar te kijken en om steeds weer door verrast te worden wanneer men bedenkt hoe ambachtelijk en arbeidsintensief het glasobject is vervaardigd. Zelfs de meeste complexe glasfiguren zijn mondgeblazen. Glassculpturen kunnen gemaakt zijn met behulp van een mal, maar de glasblazer kan ook een vrij ontwerp blazen. Met tangen, scharen en houten spatels worden dan de nodige elementen aan het glasobject bevestigd. Pas bij een verhitting van een temperatuur van ongeveer 1300 graden Celsius kan het precies gewenste idee aan het glas worden gegeven. Vaak werken er 3 of 4 personen samen bij het blazen van een glasobject. Dit team moet goed samenwerken, omdat glas tijdens de productie weinig ruimte voor herstel toelaat. Het uiteindelijke ontwerp is steeds weer verrassend: elk object is uniek. Kijk in de categorie Glasobjecten voor de collectie glassculpturen.

Een greep uit de collectie:

Abstract

Sculptuur Schulp Sculptuur Magic Druppel

Mensfiguren

Sculptuur Zeemeermin Sculptuur Together

Dierfiguren

Sculptuur Schildpadden Sculptuur Hippocampus