Alfons Mucha (1860-1939)

8 december 2014 14:34
Het werk van de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha is onlosmakelijk verbonden met de Jugendstil kunststroming, aanvankelijk zelfs ‘le style Mucha’ genoemd. Zijn lithografieën met weelderige motieven, sierlijke lijnen en frisse pasteltinten spreken tot de verbeelding van velen.

Korte biografie

In 1887 vertrok Mucha uit zijn geboorteland naar het toenmalige broeinest van de kunst: Parijs. Zeven jaar later, in 1894 brak hij door met een affiche voor het toneelstuk Gismonde, met de Franse actrice Sarah Bernhardt in de hoofdrol. Zij was de ster van het Parijse theater. Mucha verwierf hiermee grote bekendheid en zijn affiches werden zelfs van de straat geroofd. Geliefd waren deze kunstwerken door de zwierige zweepslagstijl, sensuele vrouwen, pastelkleurige bloemen en vogels en sierlijke motieven. Mucha’s werk bestond voornamelijk uit lithografieën en affiches, maar hij maakte ook decors, meubelen, kostuums en juwelen, welke werden vervaardigd door de goudsmid George Fouquet (1862-1957). Ook maakte hij glasramen voor onder meer de St. Vituskathedraal in Praag. Door zijn affiches voor onder meer  Waverley Cycles (1898), Job-vloeipapier (1898) en het champagnemerk Moët & Chandon (1899) werd zijn werk wereldwijd populair. Naast kunstenaar was Alfons Mucha ook actief in de wereld van de vrijmetselarij. Hij trad toe tot de Parijse grootloge in 1898 en stichtte later de Tsjechische vrijmetselarij, waarbinnen hij diverse hoge functies bekleedde.

Beroemde werken

Door nieuwe druktechnieken kon Mucha’s werk op grote schaal worden verspreid. Dit paste goed bij Mucha’s visie op kunst, welke volgens hem voor het volk was. Een drukkerij verwierf de exclusieve reproductierechten van Mucha’s werk. Het was deze drukker die met het idee kwam van de affiches zonder tekst: panneaux décoratifs, zoals de wereldberoemde serie ‘De Vier Jaargetijden’, de serie ‘The Times of the Day’ en de serie ‘Les Arts’, welke de vier belangrijkste kunstvormen verbeeldde, zoals La Danse en La Musique. Van deze series zijn bij Art Deco Webwinkel schitterende wandkleden verkrijgbaar. Daarnaast is er het in prachtige, warme tinten vervaardigde wandkleed Rubis en de serie bestaande uit de twee wandkleden: De Blondine en De Brunette. Naast de wandtapijten biedt Art Deco Webwinkel nog meer fraaie accessoires aan met de geliefde ontwerpen van Alfons Mucha. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kandelaar, fotolijst, klok, Mucha kaarsen, Mucha paraplubakken, ansichtkaarten, lamp, spiegel, latte macchiato set, vaas, de schitterende windlichtjes met ‘De Vier Jaargetijden’ en de wijnstopper. Het topstuk is de Mucha fauteuil, welke bekleed is met een van de magnifieke jaargetijden van Alfons Mucha. 

Bronnen: wikipedia.org, kunstbus.nl

Wandkleed La Danse Windlichten MuchaTasspiegel La Trappistine Fauteuil Lente