Art Nouveau & Art Deco in 'The Hobbit'

18 februari 2014 11:14
Organische vormen, bergen, rotsen, bloemen en planten, bos en sprookjesachtige valleien: de wildernis van Middle-earth, het landschap dat in 1937 werd bedacht door J.R.R. Tolkien in het boek De Hobbit. Tolkien was duidelijk geïnspireerd door Art Nouveau, waarin dezelfde elementen alom aanwezig zijn. Deze fantasierijke en dramatische vormen hebben de filmmakers met succes weten te vertalen naar het grote scherm.

Het boek De Hobbit

Het boek 'De Hobbit' of 'Daarheen en Weer Terug' uit 1937 is prachtig geïllustreerd door Tolkien zelf met mystieke en gestileerde, op art deco en art nouveau geïnspireerde tekeningen die de fanatasierijke wereld van Middle-earth verbeelden. De illustraties kenmerken zich door een dramatisch en helder lijnenspel (kenmerkend voor Art Deco) en organische motieven die de wilde natuur symboliseren (kenmerkend voor Art Nouveau). Zelfs kwaadaardige wezens en bedreigende situaties zijn op fijnzinnige wijze vormgegeven, waardoor de nadruk veel meer ligt op de delicate stijl van de tekeningen dan op het oproepen van een dreigend gevoel. Tolkien liet hiermee alle ruimte open voor de verbeelding en de fantasie van de lezer.

   Trolls              Mirkwood  

De film The Hobbit

Middle-earth, dat in het boek op zo'n gestileerde wijze werd verbeeld is op sublieme wijze verfilmd in tot nu toe twee uitgebrachte films, namelijk The Hobbit: An Unexpected Journey en The Hobbit: The Desolation of Smaug. De filmmakers hebben zich voor de vormgeving laten inspireren door Art Deco en Art Nouveau motieven. Voor de wereld van de dwergen lieten de makers zich inspireren door geometrische art deco motieven. De art nouveau invloed is duidelijk te zien in de wereld van de Elven. Golvende lijnen, mystieke symbolen, romantische en organische motieven zijn kenmerkend voor deze kunststijl en goed terug te zien in de wereld van de Elven in The Hobbit. 

Dwerg jas met Art Deco motieven                Elf met Art Nouveau sieraden

The Hobbit en Art Deco Webwinkel

In de sfeer van The Hobbit zijn bij Art Deco Webwinkel diverse producten verkrijgbaar. Met name de Art Nouveau sieraden roepen de fantasierijke sfeer van de Elvenwereld op. Kijk bijvoorbeeld eens naar collier Jugendstil Fantastic, collier Helena, collier Caressa, collier Commotie, collier Geraffineerd, collier en oorbellen Muze, ring Parel Extase, Grillige ring, broche Liane, broche Symboliek en broche Papillon. Nog meer Art Nouveau sieraden zijn te vinden in de categorie Sieraden. De Jugendstil Unica tafellamp past helemaal in de sprookjesachtige wereld van de Elf in The Hobbit. De prachtige filmbewerking van het boek The Hobbit bewijst dat Art Deco en Art Nouveau diep geworteld zijn in de wereld van literatuur, film en kunst. 

Jugendstil Unica Tafellamp                     Collier Jugendstil Fantastic