Arts and Crafts

6 januari 2014 9:59
De arts-and-craftsbeweging was een door William Morris (1834 -1896) geleide 19de-eeuwse kunstzinnige sociale beweging, die streefde naar de terugkeer van vakmanschap en eenvoud van ontwerp als reactie op de massaproductie. In dit blog besteden we aandacht aan de arts-and-crafstbeweging, omdat deze kunstbeweging van grote invloed was op de latere Jugendstil- of Art Nouveau beweging.

Kunst en handwerk

Het uiteindelijke doel van de arts-and-craftsbeweging was om kunst en handwerk met elkaar te verbinden. De beweging streefde naar eenheid tussen ontwerp en productie. Belangrijk hierbij was dat producten zowel mooi als nuttig waren. Men vond dat kunstnijverheidsproducten de nationale moraal weerspiegelden: goede producten betekenden een gezonde ethische moraal. Schrijver en kunstenaar John Ruskin (1819-1900) vormde de grootste inspiratiebron voor de arts-and-craftsbeweging. Volgens hem was wat mooi is in de architectuur nagebootst van vormen uit de natuur. Het moge duidelijk zijn dat zijn ideeën van invloed waren op de Art Nouveau stijlperiode. De arts-and-craftsbeweging richtte zich voornamelijk op toegepaste kunst. Er werden esthetisch verantwoorde gebruiksvoorwerpen vervaardigd, zoals meubels, behang, tapijten, bestek, keramiek, sieraden, kleding en boeken. 

Art Nouveau en Jugendstil

De ideeën van de arts-and-craftsbeweging verspreidden zich snel door Europa en de Verenigde Staten. Tegen het einde van de 19e eeuw transformeerde de arts-and-craftsbeweging zich in de Art Nouveau kunststroming. Art Nouveau kunstenaars namen de ideeën van de arts-and-craftsbeweging over wat zich uitte in de volgende karakteristieken: traditionele, inheemse vormen en houtsoorten, naturalistische en organische motieven, Japanse motieven en Keltische motieven. Bij Art Deco Webwinkel zijn deze Art Nouveau kenmerken te zien in onder meer tassensieraden, behang, stoffen, meubelen en woonaccessoires. Ontdek de wereld van de arts-en-craftsbeweging, de hervormers van de kunst, waaruit de Art Nouveau en Jugendstil stroming is ontstaan, bij Art Deco Webwinkel. Bij Art Deco Webwinkel vind u ambachtelijk vervaardigde producten, gemaakt met liefde voor handwerk en vakwerk.